Nem mindegy, hogy ilyen motorolaj vagy olyan motorolaj!

A fizika szakkörön rendhagyó óra keretében az autókról és a motorokról beszélgettünk. Ezek az órák rendkívül felemelőek számomra. Szeretek újat tanulni, főleg, ha pont érdekel is az adott téma. Szinte felcsillant a szemem, amikor a tanárúr óra végén bejelentette, hogy mindenkitől szeretne kérni egy beadandót, egy általa preferált témából, az autókkal kapcsolatosan.

Rengeteget gondolkoztam, hogy mit is válasszak, amiből egy velős és kicsit különlegesebb dolgozatot tudok írni. Nem akartam sem a legközkedveltebb, de egyértelműen nem is a legunalmasabb témát feldolgozni. Végül rátaláltam arra, ami érdekelt; nem is tudtam róla sokat és izgatottá tett a mélyebb megértése: ezek voltak a motorolajok.

Elég nagy akadály volt a forrásszerzés, de arra nem számítottam, hogy mennyi tudást fogok megkapni egy weboldaltól. Az olajwebshop.hu nemcsak egy szimpla online bolt, hanem tele van oktató jellegű videókkal és blogbejegyzésekkel is. Innen értettem meg a lehető legkönnyebben, hétköznapi nyelven a tudományos hátterét a motorolajoknak. Persze a fizikai részletekkel kiegészítettem, de az olajwebshop motorolaj kereső útmutatói segítségével lett egész a dolgozatom.

Szóval, az olajwebshop.hu az alapoktól kezdve tisztáz mindent. A motorolaj nem másra szolgál, mint az egymáshoz súrlódó fémfelületek védelmére. Ahelyett, hogy az ilyen mértékű hőmérsékleten és nyomáson súrlódó fémek pillanatokon belül elkopnának, a motorolaj által kialakított filmréteg megakadályozza a motor tönkremenetelét, és ezzel egy jóval hosszabb életet kölcsönöz a jármű számára. Tehát a megfelelő motorolaj elengedhetetlen alkotója a kocsinak. Egyébként az olajwebshop.hu-n számtalan márka fent van, szóval elképzelhetetlennek tartom, hogy itt ne lehessen megtalálni a tökéletes, igényeket kielégítő olajat.

Az olaj legfontosabb, itt hasznavehető tulajdonsága a viszkozitás, azaz az anyag belső súrlódása. Ez azt mutatja meg, hogy az olaj mennyire áramlik, és ez az, ami alapján osztályokba sorolják az olajokat. Szóval ez az egyik legfontosabb tulajdonság, amiben megfelelő paraméterekkel kell rendelkeznie a motorolajnak, de manapság már tisztítanak, védik a motort a korrózió ellen és meghatározzák a kipufogógáz összetételét is. Vannak bizonyos szempontok, amiknek meg kell felelnie a motorolajnak, ezeket mind megtaláljátok az olajwebshop.hu cikkében.

A lényeg az, hogy mind ezen kritériumokat érdemes figyelembe venni az autó olajcseréjénél, hiszen a nem jól megválasztott típus akár károkat is okozhat az autóban. Aggodalomra nincs ok, mert az autógyártók a gépkönyvben közlik az autóhoz felhasználható olajok tulajdonságait. Meg persze rendelkezésre áll a webshop motorolaj kereső oldala, amiről még majd mindjárt muszáj mesélnem.

Visszatérve, az olajokra szabványokat bocsájtottak ki, melyeket öt fő szervezet határoz meg. Az autógyártók a szervezetekkel együttműködve, ezeknek megfelelően készítik el az adott járműbe szánt kenőanyagot. A szabványok között sok átjárás található, de ez nem jelenti azt, hogy az azonos osztályú, de különböző márkájú olajok teljesen megegyeznének. Az adalék az, amiben más-más mindegyik márka olaja, ez mindenkinek a saját különleges összetevőjét jelenti. Ez az adalék sosem hiányzik egyik olajból sem, hiszen a kritériumokat enélkül nem tudná betartani a termék. Ez az anyag magához az alapolajhoz kerül, ami lehet ásványi, fél-szintetikus vagy szintetikus. Mindhárom alapja a kőolaj, azonban az ásványi olaj eléréséhez szimplán finomítani kell, míg a szintetikus olajok mesterségesen előállítottak. Ezek általában többet bírnak, jobb összetételük miatt.

Az olajokat különböző jelölésekkel látják el, mint például 10w-40. Ez igazából pont a viszkozitást jelöli. Az első szám megadja azt, hogy hidegindításnál az olaj hogyan áramlik. A w betű a winter szót jelöli, tehát logikusan, a hideget. A mögötte álló szám az üzemi hőmérsékleten való viselkedést jelöli. Ez egy iránymutató adat a motorolaj kiválasztásához. Ha szabványon belül mozgunk, akkor mindegy, melyik márka termékeit választjuk. Nyilván az az adalékanyag tekintetében lehetnek eltérések minőségben és árban, de ez már egyéni döntés.

Mindenkinek, aki számára ez nem fontos, azonnal használatba tudja venni az oldal motorolaj kereső felületét, amit még a szerelők is előszeretettel használnak. Csak az autó típusára van szükség, és rövid időn belül elénk is tárulnak a gyári ajánlások. A motorolaj kereső használatához egy videó segítségét rakták fel az oldalra, ami sokkal hasznosabb, mivel pontosan képileg igazítja el az érdeklődőket. Így biztos vagyok benne, hogy a tudományos háttér nélkül is nyugodt szívvel vásárolhatnak az ügyfelek az olajwebshop.hu-ról. Igazán igényes felület, és a legtöbb cikknél milliószor hasznosabb. Lényege, hogy az olajwebshop.hu-n megtalálható megfelelő ikonra kell kattintani, ahol fel is ugrik a választó felület. Az érdeklődőnek csak ki kell választania a jármű fajtáját, márkáját és típusát, majd meg is jelennek a járgánnyal kompatibilis motorolajok. Természetesen különböző szűrők segítségével még specifikusabban lehet keresni az oldalon, mint például a kiszerelés mérete, csomagolás fajtája vagy márka alapján. Ha dolgozat kell, ha olaj, nem mindegy, milyen minőségű!