Négy mód, hogy szavak nélkül vigasztald gyermeked

Amikor a porontyod szomorú, magányos vagy csüggedt, mindennél jobban szüksége van a szülői támogatásodra. Néha egy olyan gesztus, mint egy meleg ölelés, nem pusztán az intimitás szintjén, de szó szerint a fizikai hő minőségében is segítheti őt, hogy szeretettnek és védettnek érezze magát. Bármennyire furcsa, az emberek tudat alatt társítják a magas hőmérsékletet az érzelmi bensőség melegségével. Ez a kapcsolat egészen a csecsemőkorig nyúlik vissza, amikor a baba megtanulja összekapcsolni a szülői tartás és etetés meleg érzetét a biztonság és a törődés érzésével. Érdekes, ugye?

Ezt a szeretetteljes köteléket biztonságos kötődésnek nevezik. Tanulmányok mutatták ki, hogy a gyermeknek a melegre adott pozitív reakciók egyszerűen bevésődnek az agyába, és egy feltételes reflexként működnek tovább. Így, amikor legközelebb meg kell nyugtatnod a picikéd, próbáld ki ezeket az egyszerű tippeket, amelyek a „szociális hőszabályozás” pszichológiáján alapulnak.

Kapcsolja feljebb a termosztátot

A melegebb hőmérséklet következtében a gyerekek közelebb érzik magukat azokhoz az emberekhez, akikkel egy légtérben vannak. Egy holland tanulmányban a 4-6 éves gyerekek egy csomó színes matricát kaptak, és elmondták nekik, hogy megoszthatnak néhányat egy barátjukkal. A meleg szobában tartózkodó gyerekek szívesebben osztották meg matricáikat, mint a hűvös szobában tartózkodók. További csavar: csak azok a gyerekek osztottak meg több matricát a meleg szobában, akikről kiderült, hogy biztonságos módon kötődnek a szüleikhez. Ez további bizonyíték arra, hogy a meleg hőmérséklet és az érzelmi melegség közötti öntudatlan kapcsolat már az élet korai szakaszában létrejön.

Tálalj neki egy meleg levest vagy forró csokoládét

Racionálisan nincs értelme annak, hogy egy meleg korty ital vagy valami meleg érzés az ujjaink között befolyásolhatja a viselkedésünket, de a test és az elme között érdekes impulzusok működnek, amelyek furcsábbnál furcsább hatásokat eredményezhetnek. Olyan tanulmányokat végeztek, amelyekben a résztvevők felét arra kérték, hogy tartsanak egy csésze kifejezetten forró kávét, míg a másik felét arra, hogy tartsanak egy csésze jeges változatot. A résztvevőknek fogalmuk sem volt arról, hogy ez mindez egy kísérlet része. Ezután különböző teszteken estek át, amelyek azt mérték, hogy érzik magukat a résztvevők és milyen a más emberek iránti attitűdjük. A vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy azok, akik forró kávét tartottak, nagyobb valószínűséggel voltak meleg érzésekkel mások iránt, mint jeges társaik.

Bújj össze a gyermekeddel, tekerd be egy takaróba, és adj neki melegítőpárnát

Az ideggyógyászok megtalálták a választ, ugyanis az agy egy része, amelyet insulának neveznek, mindkét fajta melegség hatására aktiválódik: amikor valaki megérint egy meleg dolgot, és akkor is, amikor valami érzelmileg inspirálót művel. Az insula egy másik speciális része viszont pont ellentétesen, akkor válik aktívvá, amikor az adott személy valami hideggel érintkezik, vagy amikor hűvösen bánnak vele.

Tartsd meg ezeket a kis stratégiákat magadnak, és öleld meg!

Ellenkező esetben a természetes hatások kevésbé valószínűek. Úgyhogy a legjobb, ha ilyenkor bemelegítés nélkül elmondod neki, hogy mindennél jobban szereted, és egész nap nagyon hiányzott, és közben megöleled, és megígéred neki, hogy elviszed mondjuk az Alza egyik üzletébe, és megveszed neki, amire már oly régóta vágyik.