Ne állj többé órákig a konyhában – bízd a mosogatást a gépre!

Ha megkérdezünk néhány embert, hogy mit szeret legkevésbé a konyhai tevékenységek közül, szinte biztos, hogy legtöbben a mosogatást fogják említeni. Nem is csoda: rengeteg időt elvesz napi szinten az életünkből, és igencsak kellemetlen a főzés végeztével még mosogatni is odaállni. Aztán evés után újra, különben összegyűlik, és órákig görnyedhetünk a tálca fölött.

Szerencsére ennek elkerülésére már létezik egy remek találmány: a mosogatógép, amiből például az Alza oldalán is többfélét találhatsz, így kiválaszthatod az igényeidnek leginkább megfelelőt. Ne légy szkeptikus: a gépek tökéletesen mosogatnak, sőt, jobb eredményeket érnek el tisztaság és higiénia terén, mint Te a szivaccsal!

Én jobban tudok mosogatni – vagy mégsem?

Főleg idősebb háziasszonyoktól lehet hallani, hogy nem bíznak a mosogatógép teljesítményében, azt gondolják, hogy koszos marad az edény. Ez főként azért van, mert a gép nem sikál. Helyette viszont sokkal magasabb hőmérsékletű vízzel dolgozik, mint amit a kezünk elbír, és igen hatékonyan leszedi súrolás nélkül is a szennyeződéseket.

Egy másik remek érv a mosogatógép mellett a szivacs: tudod, mennyi baktérium van egy mosogatószivacson? Valószínűleg elborzadnál, ha látnád, hogy az, amivel tisztán szeretnéd tartani az edényeidet, mennyi kórokozót tartalmaz. A mosogatógépben ilyen nincs, csak a tiszta, forró víz, ezért sokkal higiénikusabb.

És mi a helyzet a vízfelhasználással?

A mosogatógép fogyaszt ugyan áramot és vizet, de egy jó energiaosztályú készülék még így is sokkal jobb, mint kézzel mosogatni. Leginkább azért, mert a kézi mosogatás során vagy folyamatosan folyik le a víz a lefolyóba, eszméletlen mennyiséget elhasználva, vagy teleengedjük a mosogatót, és az álló vízben mosogatunk – ami egyébként 2 tányér után piszkos lesz, tehát lényegében koszos vízben kenegetjük a szennyeződéseket az edényeken. Nem túl biztató, ugye?

A gép ennél lényegesen tisztább megoldás, a folyóvízben mosogatásnál pedig egyértelműen kevesebb vizet használ fel, így a takarékossági szempont is inkább mellette szól. Ha eddig nem volt mosogatógéped, mindenképpen szerezz be egyet, hidd el, imádni fogod!

A fotó forrása:
Gorodenkoff / Shutterstock.com